“Ik wil alles van je weten!”

Door: Piet Woudt

Workshop over informatiebeveiliging van de Professionals Q’lub op donderdag 23 februari 2017

 

Workshop; “Ik wil alles van je weten!”

Ik heb een drukke agenda vandaag. Vergaderingen, workshop, deadlines…. Als ik de dag begin wil ik eerst de nieuw binnengekomen mails beantwoorden … in haast loop ik ze door en reageer zo mogelijk direct. Tot ik in een mail ergens op klik en de schrik me meteen daarna om het hart slaat… is deze mail wel echt van die andere gemeente, van onze helpdesk of van die leverancier… was dit wel een legitieme link waar ik op klikte of ben ik net getrapt in de val van phishingmails? En wat zijn daar de gevolgen misschien wel van? Heb ik net een datalek gecreëerd? Allerlei recente nieuwsberichten over gehackte overheidssites, gestolen persoonsgegevens, identiteitsfraude en andere digitale criminaliteit schieten door mijn hoofd… Heb ik trouwens wel mijn wachtwoord vernieuwd? En is dat een beetje veilig? Pffff ik beleef dagelijks de voordelen van de voortgeschreden techniek en digitalisering, maar de gevaren ervan voel ik ook. Ik besluit deze mail toch even te laten checken en vooral beter stil te staan bij hoe ik zo veilig mogelijk om kan gaan met gegevens en digitale communicatie, zodat ik deze schrik achter me kan laten…  

Je ontkomt er niet aan. Er komt steeds meer aandacht voor de manier waarop we met persoonsgegevens omgaan. De wetgever komt met nieuwe, strengere regels over privacy en gegevensbescherming. Tegelijk zijn criminelen dagelijks bezig toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie en mensen te verleiden om te klikken op links in mailtjes waarmee schadelijke software op een computer kan worden geïnstalleerd. Alle reden om goed op de hoogte te zijn van informatiebeveiliging en je eigen gedrag daarbij.

 

Na deze workshop:

Weet je wat hackers eigenlijk zoeken op systemen van de overheid, welke schade ze kunnen aanrichten, hoe onveilig e-mail is, wat een wachtwoordkluis is, waar je op moet letten bij het bedenken van een wachtwoord, wat een datalek is en hoe criminelen jou proberen te verleiden om malware te installeren op je computer. Je weet meer over wat je eigen onveilige gedrag was, hoe je wordt beinvloed en hoe je daartegen te wapenen en hoe je (geraffineerde) phisingmails herkent.

 

Programma:

  • Wie is verantwoordelijk voor de informatiebeveiliging
  • Hoe (on)veilig is e-mail?
  • Wat is een sterk wachtwoord, en hoe onthoud ik dat?
  • Privacy in de praktijk van alledag
  • Wat is een datalek?
  • Beïnvloeding, hoe werkt dat dan? Waarvoor zijn wij gevoelig?
  • Een test, kun je de phishingmail herkennen?

 

Voor wie?

Voor professionals die regelmatig met persoonsgegevens en andere vertrouwelijke informatie werken en die meer willen/moeten weten over hoe veiliger met die informatie om te gaan en de kans op onder meer datalekken te verminderen.

 

Donderdag 23 februari 2017

Locatie: “Restaurant de Roskam Houten”.

Plein 25, 3991 DL  Houten

18.00 uur             Binnenlopen

18.30 uur             Broodjes en soep van de dag

19.00 uur             Start presentatie

21.00 uur             Afsluiting met hapje en drankje in het Bierlokaal

Voor genodigden zijn hier geen kosten aan verbonden.

Voor overige belangstellenden bedragen de kosten € 49,00 inclusief de maaltijd en de drankjes, exclusief BTW.

Routebeschrijving de Roskam

 

« terug naar Agenda