Gezocht: stagiair (m/v) op hbo-niveau met 5 jaar relevante werkervaring tegen minimaal tarief

Natuurlijk, de kop van dit artikel is enigszins gechargeerd, maar feit is volgens Willem Ketel wel dat de eisen voor nieuwkomers steeds verder opgeschroefd worden en daardoor niet meer in verhouding staan tot wat je van een stagiair of een nieuwkomer binnen het sociaal domein mag verwachten. Kandidaten die maar wat graag werkervaring willen opdoen hebben grote moeite om aan de bak te komen. Want ondanks het tekort aan (interim) professionals binnen het sociaal domein staan de meeste gemeenten nog steeds niet te springen om te investeren in potentiële kandidaten.

Hoge werkdruk

De werkdruk bij gemeenten is hoog, waardoor ze zuinig moeten omgaan met het bepalen van de tijdsbesteding van hun medewerkers. Daar heb ik dan ook alle begrip voor. En een nieuwkomer begeleiden kost nu eenmaal tijd. Daar komt nog eens bij dat er voor functies binnen het sociaal domein veel specifieke kennis nodig is. Medewerkers moeten op de hoogte zijn van de complexe wet- en regelgeving, maar hebben ook kennis nodig van de verschillende automatiseringssystemen. Een nieuwkomer is dus niet zomaar een-twee-drie ingewerkt en door de begeleiding stagneert de normale voortgang van het werk. Maar die gedachtegang staat het vinden van creatieve oplossingen vaak in de weg.

Creatieve oplossingen

Terwijl creatieve oplossingen juist zo hard nodig zijn – zeker nu! Op de lange termijn zal je als gemeente immers toch moeten investeren in personeel en nieuwkomers ook een plekje moeten gunnen om te leren.

Langdurige begeleiding niet altijd noodzakelijk

Bovendien: onder de nieuwkomers binnen het sociaal domein is er ook een grote groep die zonder langdurige begeleiding of training aan het werk kan. Dit geldt bijvoorbeeld voor twee enthousiaste en dynamische vrouwen die ik afgelopen week ontmoette. Ze hebben allebei ruime ervaring opgedaan in de commerciële dienstverlening en willen nu de overstap maken naar het sociaal domein. Beiden hebben ervaring binnen de re-integratie en een van hen is dankzij haar sales-ervaring prima in staat om als accountmanager werkgevers te benaderen voor het creëren van nieuwe banen. Toch komen ze beiden door het ontbreken van gemeentelijke ervaring moeilijk aan het werk.

Vergoedingen voor opdrachtgevers

Daarnaast is het niet alleen maar een kwestie van investeren: vaak is het ook mogelijk om als opdrachtgever in aanmerking te komen voor vergoedingen in de vorm van bijvoorbeeld een gratis proefperiode, waarbij een werkzoekende aan het werk kan met behoud van zijn of haar uitkering. Ook deze groep nieuwkomers zou door middel van stagemogelijkheden makkelijker toegang moeten krijgen tot de gemeentelijke arbeidsmarkt.

Frustrerend

Het is frustrerend om te zien hoe mensen met veel potentie hun talenten niet kunnen verzilveren. Zo langzamerhand is de vijver met ervaren krachten leeggevist en als je als gemeente over een half jaar op orde wilt zijn, zal je nu al moeten ondernemen. Ook hier geldt immers dat de kosten voor de baten uit gaan.
De vraag is wanneer gemeenten dit gaan oppakken. Investeren in talent is juist nu personeel schaars wordt van cruciaal belang!

Willem Ketel


Klik hier voor meer informatie over onze (VR) trainingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een VR training voor het sociaal domein?

* verplichte velden
« terug naar Blog