Vakantie… Wordt het reizen of racen?

Hoewel korte vakanties of een lang weekend weg in een mooie stad steeds meer in zwang raken, blijven juli en augustus traditiegetrouw de maanden dat Nederland even ‘on hold’ lijkt te gaan. Toch lijken steeds meer mensen er moeite mee te hebben vanuit hun drukke werksituatie terug te schakelen naar een relaxstand. Hoe komt dat eigenlijk?

Social media

Zijn het de social media? Het is niet zo gek om die in eerste instantie als boosdoener aan te wijzen. Want wie heeft er tegenwoordig niet het gevoel geleefd te worden? Altijd maar online zijn, voortdurend het idee hebben dat je alles moet volgen en/of posten is zeker een fenomeen van deze tijd. En regelmatig is daar ook de werkgever debet aan, die toch maar verwacht dat een medewerker ook ’s avonds na tienen nog een dringend appje beantwoordt.

De vaart erin houden, anders val je om

Op zich is dat helemaal niet erg. Als je verder wilt komen hoort hard werken er gewoon bij. Wij als ondernemers weten niet beter en bovendien: als je bevlogen bent en betrokken bij wat je doet, presteer je beter en blijken we die werkdruk goed aan te kunnen.
De motivatie waarom je iets doet is dus een belangrijk aspect. Pas als het werk niet betekenisvol is en we ook nog eens het idee hebben dat we nooit aan allerlei verwachtingen kunnen voldoen, dan slaat de stress toe.

Genieën

Ik schrik ook wel als ik hoor hoeveel mensen tegen een burn-out aan zitten, juist ook veel jonge mensen. Hebben zij meer dan vorige generaties het idee dat alles moet lukken? Dat je die succesvolle baan minstens vier dagen per week met een doorgetraind lijf fluitend aan moet kunnen? Met daarnaast natuurlijk een fantastische partner, met wie je de héle, en dan ook echt de héle, wereld rondreist? Of als dat het niet is, dan toch zeker een comfortabel huis en een stel kinderen die behalve mooi ook nog sportief, succesvol op school en sociaal evenwichtig zijn?

Misschien vraag je dan wel te veel van jezelf. En het is ook niet realistisch. Om maar te spreken met Einstein: “Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.”

Reis naar binnen

Dus laten we deze vakantie eens gas terugnemen. Blijf lekker thuis of ga reizen, maar ga in beide gevallen zeker niet racen. Gebruik deze weken om eens na te denken waar je écht blij van wordt. Ga voor jezelf eens na of het werk wat je doet goed is voor jou als persoon. Lukt het je om er ook energie uit te halen? Voegt het iets toe aan jouw unieke kwaliteiten en is het in balans met je niet-werkgerelateerde deel? Vragen waar je misschien in de drukte van alledag niet zo mee bezig bent, maar die wel belangrijk zijn voor jouw welzijn.

We wensen iedereen dan ook veel inspiratie voor deze reis naar ‘binnen’. Geniet!

 

Harriët van Wijk

Professionals Q’lub

 

Op 23 augustus verschijnt onze volgende blog. Lees dan het inspirerende verhaal over hoe je vanuit een uitkeringssituatie een vast contract kunt bewerkstelligen!


Klik hier voor meer informatie over onze (VR) trainingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een VR training voor het sociaal domein?

* verplichte velden
« terug naar Blog