Van bijstandsuitkering naar vast contract

Een baan vinden zonder relevante werkervaring is niet eenvoudig. Dat merkte ook Marcel toen hij in de bijstand terechtkwam. Uiteindelijk kreeg hij met hulp en begeleiding van Halte Werk een nieuwe kans. Die leidde zelfs tot een vast contract.

Na het afronden van zijn hbo-opleiding Personeel & Arbeid moest Marcel nog even niet aan een vaste baan denken. ‘Liever wilde ik eerst iets van de wereld zien,’ vertelt hij. Hij ging reizen, deed vrijwilligerswerk, woonde afwisselend in Nederland, Frankrijk en Spanje en hopte van het ene baantje naar het andere. ‘Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het gedaan,’ lacht hij. Het ene moment was hij taxichauffeur, dan weer werkte hij in de horeca of in het bankwezen.

Het roer om

Tot 2008 was dat geen enkel probleem; hij kon altijd wel ergens aan de slag. Maar toen werd het crisis, en dat was een heel ander verhaal. Marcel merkte dat het steeds lastiger voor hem werd om werk te vinden. Ook in zijn vakgebied lukte het niet, want hij had nauwelijks relevante werkervaring opgedaan. Uiteindelijk belandde hij drie jaar geleden in de bijstand. ‘Ik was bijna 40 en realiseerde me dat het roer om moest. Ik verhuisde terug naar Alkmaar, de stad waar ik vandaan kom. Daar kwam ik in contact met Halte Werk.’

Begeleidingstraject

Via Halte Werk, de gezamenlijke sociale dienst van de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk, kon Marcel een begeleidingstraject volgen. Hij herinnert zich het eerste gesprek met zijn adviseur Marijn nog als de dag van gisteren. ‘Hij vroeg me: “Wat zou je graag willen doen?”. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het liefst wilde ik een baan in de richting waarin ik ben afgestudeerd. Jobcoach bijvoorbeeld, maar ook het werk dat Marijn deed leek me erg leuk.’

Motivatiebrief

Niet veel later bleek er bij Halte Werk een vacature te zijn vrijgekomen voor de functie van klantmanager. ‘Marijn liet me de functieomschrijving lezen en ik was direct enthousiast. Hij beloofde me voor te stellen voor de functie, maar in de tussentijd had ik zelf al een motivatiebrief geschreven,’ vertelt Marcel. Kort daarna werd hij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Alle ins en outs leren kennen

En dat gesprek verliep succesvol. Om een lang verhaal kort te maken: ‘Uiteindelijk kreeg ik een aanstelling aangeboden voor één jaar, waarbij ik via Willem Ketel werd gedetacheerd bij Halte Werk. Met de intentie dat ik daarna, als alles goed ging, in vaste dienst kon treden bij Halte Werk.’ Marcel werd die eerste periode uitgebreid begeleid. Zo volgde hij een vijfdaagse cursus waarbij hij alle ins en outs van de Participatiewet leerde kennen. ‘De functie van klantmanager vereist immers uitvoerige kennis van specifieke wet- en regelgeving, en die had ik natuurlijk niet. Bovendien moest ik me ook de systemen eigen maken waarmee gewerkt wordt. Ik kreeg een begeleider toegewezen die me wegwijs heeft gemaakt en bij wie ik met al mijn vragen terecht kon.’

Vaste aanstelling

Inmiddels zit zijn eerste jaar er bijna op en twee weken geleden heeft Marcel gehoord dat hij een vaste aanstelling krijgt. ‘Het was een jaar van keihard werken en heel gefocust zijn,’ blikt hij terug. ‘Ik had mezelf ten doel gesteld om na een jaar een volledige caseload te kunnen draaien.’

Steun

Volgens Marcel is de begeleiding van Halte Werk doorslaggevend geweest voor zijn succes. ‘Ik heb ervaren hoe belangrijk het kan zijn om een kruiwagentje te hebben en hoe fijn het is als iemand je laat merken dat hij vertrouwen in je heeft. Dat is echt van onschatbare waarde gebleken. Bovendien is het heel prettig om een begeleider te hebben bij wie je als het nodig is terecht kan en die je kunt vertrouwen.’

Kans

Marcel is zeer blij met de kans die hij heeft gekregen. ‘Als Marijn die vacature vorig jaar niet onder mijn aandacht had gebracht, had ik nu deze baan niet gehad. Zonder de begeleiding van Halte Werk was ik waarschijnlijk terechtgekomen in net zo’n baantje als vroeger, want uiteindelijk is al het werk passend. Dat had me alleen maar energie gekost; de baan als klantmanager bij Halte Werk levert me juist energie op!’

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Marcel gefingeerd.

Publicatiedatum: 24 augustus 2017


Klik hier voor meer informatie over onze (VR) trainingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een VR training voor het sociaal domein?

* verplichte velden
« terug naar Blog